Mustaa valkoisella | Black on White (2011)

Mustaa valkoisella (2011)

Mustaa valkoisella
sanomalehtipaperi, spraymaali /
7 sanomalehtipaperirullaa, kunkin leveys 160 cm / 2011

Installaation lähtökohtana ovat suomalaisten taiteilijoiden, kuten Helvi Juvosen, Hagar Olssonin, Tove Janssonin, Isa Aspin, Eeva-Liisa Mannerin, Siri von Essenin ja Hanna Ongelinin, muistokirjoitukset, jotka on julkaistu sanomalehdissä 1800-2000-luvuilla.
Keskiössä ovat muistokirjoituksista löytyvät viittaukset tai epäjohdonmukaisuudet, joista voi nähdä vilauksen seksuaalivähemmistöjen vaiettua historiaa. Muistokirjoitusten yksityiselämän kannalta olennaiset katkelmat on kopioitu leveisiin sanomalehtipaperirulliin – alkuperäisestä on siis säilynyt teksti fontteineen sekä sanomalehtipaperimateriaali. Muuttunut on sekä koko että toteutustapa; painomuste on vaihtunut leikattuun sapluunaan, spraymaaliin ja seinille heijastuviin varjoteksteihin.

Black on White
newspaper, spray paint / 7 newspaper rolls, each 160 cm wide / 2011

The starting point of the installation is the obituaries of certain deceased Finnish artists, as Helvi Juvonen, Hagar Olsson, Tove Jansson, Isa Asp, Eeva-Liisa Manner, Siri von Essen and Hanna Ongelin. The obituaries have been published in Finnish newspapers during 19th-21th centuries. The clues and inconsistencies found in the obituaries are essential for a glimpse to the silent history of the sexual minorities. I have copied the text extracts concerning the private life of the artists on broad newspaper rolls. I have used the original texts and fonts, only in bigger scale and by different technique – cut stencils, spray paint and the shadows of the texts on the gallery walls.

Mustaa valkoisella (2011)
Mustaa valkoisella (2011)
Mustaa valkoisella (2011)
Mustaa valkoisella (2011)