Cargo Blue (2023)

Cargo Blue
käytöstä poistetut kuormaliinat / 200 x 480 x 15 cm / 2023

Cargo Blue käsittelee ylikulutusta, ympäristökuormaa, merta ja mielenmaisemia. Teos perustuu tilan arkkitehtuuriin sekä materiaalin, käytöstä poistettujen kuormaliinojen, ominaisuuksiin. Se on ready-made-väritutkielma, sininen maalaus, jota ei ole toteutettu akryyli- tai öljyvärein vaan kiristämällä ripustusseinän ympäri kymmeniä käytöstä poistettuja kuormaliinoja. Valöörivaihtelut syntyvät kuormaliinoihin käytöstä jääneistä tummentumista ja haalistumista. Liinojen kulumat, virheet ja purkautumat toimivat kuin siveltimenjäljet, tehden pinnasta kiinnostavan ja uniikin.

Käytöstä poistetut kuormaliinat on kerätty kuljetusyhtiö DB Schenkerin Porin toimipisteellä 10/2021–1/2023.

Kuvat: Aukusti Heinonen

Cargo Blue
used cargo straps / 200 x 480 x 15 cm / 2023

The work draws inspiration from the architecture of the space as well as the qualities of decommissioned cargo straps, viewing at themes such as overconsumption, environmental burden, the sea, and mental landscapes. Cargo Blue is like a ready-made colour study; a blue painting, which is not done with acrylic or oil paints, but by tightening dozens of cargo straps around the wall. Used straps create variations of colour from dark to light. Deterioration of cloth, unraveling of thread and flaws act like brush marks, making the surface interesting and unique.

The decommissioned cargo straps have been collected from DB Schenker’s offices in Pori, between October 2021–January 2023.

Photos: Aukusti Heinonen